Komentarz dr Joanny Uchańskiej, Partnera w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, Szef Praktyki Life Science and Healthcare
Zgodnie z wakacyjnymi zapowiedziami Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wypracowany przez Zespół do spraw Suplementów Diety dalszy pakiet siedmiu uchwał dotyczących maksymalnych dawek witamin i składników mineralnych. I choć uchwalane przez członków Zespołu regulacje nie należą do źródeł prawa powszechnego to branża nie powinna przejść obok nich obojętnie z uwagi na ich poważne traktowanie przez sam GIS i inne organy pionu sanitarno-epidemiologicznego. Najnowsze wytyczne dotyczą ilości kwasu pantotanowego, witamin B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B12 (kobalaminy), jodu, kofeiny oraz stosowania preparatów z użyciem morwy białej (Molus alba L.) w suplementach diety.
W przypadku kwasu pantotanowego maksymalna ilość w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety wynosi 10 mg pantetyny, natomiast w pozostałych formach chemicznych w przeliczeniu na kwas pantotenowy - 200 mg. Jest to ilość ustanowiona dla osoby dorosłej. Warto pamiętać, że kwas pantotenowy m.in. wspiera metabolizm energetyczny, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej.
W przypadku witamin dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 100 mg tiaminy (wit. B1), 40 mg ryboflawiny (wit. B2) oraz 100 µg kobalaminy (wit. B12). I choć zmianie nie uległa maksymalna dawka jodu, która w dalszym ciągu wynosi 150 µg dla osoby dorosłej, to Zespół postanowił dookreślić jego ilość dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji na poziomie 200 µg.
Nieco większe zmiany dotyczą kofeiny. Maksymalna dawka w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety wynosi do 400 mg na dobę w porcjach podzielonych pod warunkiem, iż produkt nie zawiera innych składników o synergistycznym działaniu. Porcja spożywana jednorazowo nie może przekraczać 200 mg. Producenci zostali również zobowiązani do podawania na opakowaniu informacji o całkowitej zawartości kofeiny w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu oraz do umieszczania ostrzeżenia: „Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu”.
W kwestii preparatów z rośliny Mulus alba L. (morwa biała) Zespół ustanowił maksymalną zawartość 1-dezoksynojirmycyny (DNJ) na poziomie 10 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Dodatkowo podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu. Ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających preparaty z morwy białej rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „u osób stosujących terapię insulinową lub doustnie leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”.
Uchwały Zespołu do spraw Suplementów Diety są cennym źródłem informacji, nie są jednak jedynym, na który powinni zwrócić uwagę producenci. Branża, podchodząc odpowiedzialnie do projektowania swoich produktów, powinna przede wszystkim pamiętać, że podstawową zasadą tworzenia składu suplementów diety jest oparcie się o najnowsze wyniki badań i stan wiedzy, a także bezpieczeństwo konsumentów.
Uchwały Zespołu ds. suplementów diety dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zespol-do-spraw-suplementow-diety/
dr Joanna Uchańska – Partner, Radca Prawny w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, Szef Praktyki Life Science and Healthcare oraz wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zajmuje się prawnymi aspektami life science, przede wszystkim w branżach biotechnologicznej, farmaceutycznej, medycznej, spożywczej i beauty. W obszarze jej zainteresowań jest także prawo własności przemysłowej, prawo cywilne i ochrona dóbr osobistych. Doradza zarówno podmiotom gospodarczym, jaki i klientom indywidualnym. Członek organizacji branżowych, w tym Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (członek zarządu). Napisała kilkadziesiąt artykułów naukowych i branżowych m.in. na temat prawa medycznego, farmaceutycznego i spożywczego. Współautorka drugiego wydania „Prawa patentowego” M. du Valla pod red. E. Traple.
Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy funkcjonuje od 25 lat. Koncentruje się na obsłudze dużego biznesu. Specjalizuje się w obsłudze dużych podmiotów gospodarczych – najliczniejszą grupę Klientów stanowią wiodące zagraniczne koncerny. Na polskim i europejskim rynku kancelaria znana jest z realizacji dużych i skomplikowanych projektów oraz transakcji. Usługi prawne obejmują wszystkie obszary prowadzenia działalności gospodarczej. Dominującymi specjalizacjami są: proces, prawo korporacyjne, fuzje i przejęcia, własność intelektualna, life science and healthcare, obsługa rynków wschodnich.